• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4
  • img6

Φωτογραφικό Αρχείο

Σχολική Χρονιά 2019 - 2020

 

Πρώτη Μέρα

Τα σχολεία άνοιξαν. Η αυλή μας γέμισε με γέλια και φωνές. Οι Καθηγητές υποδέχθηκαν τους μαθητές με χαμόγελο και ευχήθηκαν σε αυτούς να έχουν μία όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Αγιασμός

Η νέα σχολική χρονιά εγκαινιάστηκε  με την τελετή του Αγιασμού και την επίκληση της βοήθειας του Θεού στο δύσκολο έργο των μαθητών και των καθηγητών.

 

Be Active – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου το 2018). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (European Week of Sport) υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η ανησυχητική τάση για τη μειωμένη ενασχόληση των ευρωπαίων πολιτών με τη φυσική δραστηριότητα, όπως καταδεικνύουν έρευνες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών της Ε.Ε. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου 2014 για τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 60% των Ευρωπαίων δεν αθλούνται ή αθλούνται ελάχιστα.
Το σχολείο μας σε αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε 2 δραστηριότητες στις 24 και 26 Σεπτεμβρίου το 2ο διάλειμμα.
Η πρώτη δραστηριότητα περιλάμβανε παιγνίδια στο χώρο του προαυλίου, αθλοπαιδιές και ποδόσφαιρο στα γήπεδα στίβου και της καλαθόσφαιρας καθώς και ελληνικούς παραδοσιακούς  χορούς στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η δεύτερη δραστηριότητα διεξήχθη στο γήπεδο του στίβου και περιελάμβανε περπάτημα 20 λεπτών και 19 δευτερολέπτων  με συνοδεία μουσικής, ενώ οι μαθητές κρατούσαν πανώ με συνθήματα σχετικά με τα οφέλη της άσκησης. Η δραστηριότητα τελείωσε με χορό στους ρυθμούς του Ζορμπά και φωτογράφιση.

Η συμμετοχή των μαθητών/ μαθητριών ήταν μαζική.

1η Οκτωβρίου - Επέτειος Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

1η του Οκτώβρη. Επέτειος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέρα όπου ο λαός μας εναπόθεσε όλες του τις ελπίδες σε ένα καλύτερο αύριο, σε μια ειρηνική συμβίωση και πρόοδο μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Όμως οι καιροί, δυστυχώς, πήγαν κόντρα στους ευσεβείς πόθους μας. Η εμπιστοσύνη διασαλεύτηκε και η δημοκρατία μας πέρασε από πολλές συμπληγάδες. Αφορμή στάθηκαν οι δικοινοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή του 1974 με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Έτσι μετά από 59 χρόνια ζωής, το μικρό μας κράτος μοιρασμένο μάχεται ακόμα για τη δικαίωσή και την ελευθερία του.

Σε μια σεμνή εκδήλωση αποτελούμενη από σκηνικές εικόνες, ποιήματα, πεζά και τραγούδια, μνημονεύσαμε, σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2019, τη μέρα της  Κυπριακής  Δημοκρατίας και αναλογιστήκαμε το χρέος μας.  Παράλληλα ανανεώσαμε τους όρκους μας για συνέχιση  του αγώνα παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Erasmus Days

Πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου εκδήλωση για τα Erasmus Days. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διάδοση των εμπειριών του Ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με θέμα: "Culture In Action" στους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές του σχολείου.  Οι ημερομηνίες 10, 11 & 12 Οκτωβρίου 2019 είναι οι τρεις μέρες εορτασμού του προγράμματος Erasmus + στην Ευρώπη.

Eπίσκεψη πατρός Τίτο στο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας

Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά και εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο μας υποδέχτηκε στις 18 Οκτωβρίου με ιδιαίτερη χαρά τον πατέρa Τίτο, ιθαγενή ιερέα από την Κένυα, έναν αληθινό και γνήσιο άνθρωπο, που εδώ και πολλά χρόνια δρα ιεραποστολικά στη μακρινή Αφρική, προσπαθώντας να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.
Η φτώχεια και η ανέχεια, καθώς και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Κένυας, τον έχουν τόσο πολύ ευαισθητοποιήσει, ώστε να αφήσει πίσω του τις προσωπικές του ανέσεις, για να προσφέρει τον εαυτό του ανιδιοτελώς. Στo σπίτι του, που λειτουργεί άτυπα ως ορφανοτροφείο, φιλοξενούνται μέχρι και 35 παιδιά, ορφανά, εγκαταλειμμένα ή πολύ φτωχά.
Μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες και δυσκολίες του στην προσπάθειά του να μεταλαμπαδεύσει στους ιθαγενείς την Ορθοδοξία, αλλά συνάμα και να δημιουργήσει γι αυτούς  μια όαση ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο,  προσφέροντάς τους φαγητό, θαλπωρή, καθοδήγηση αλλά και ευκαιρίες  για μόρφωση και πάνω απ’ όλα αγάπη.
Εκ μέρους του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Φωτεινή Παντελή, πρόσφερε χρηματικό ποσό με τις ευχές της να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο του.

Συνάντηση Γνωριμίας Γονέων/Κηδεμόνων

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη συνάντηση Γονέων/Κηδεμόνων με τους Καθηγητές του Σχολείου. Στη συνάντηση οι Γονείς/Κηδεμόνες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους Καθηγητές και να συζητήσουν καίρια θέματα που αφορούν στους μαθητές και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Σχολικής Μονάδας. Επίσης ενημερώθηκαν για το Σχέδιο Δράσης για Βελτίωση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων και την ασφάλεια στον Σχολικό Χώρο και στο Διαδίκτυο.

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου 2019. 79 χρόνια από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 όπου σύσσωμη η Ελλάδα αντιτάχθηκε στη φασιστική Ιταλία. Στη σημερινή μας εκδήλωση παρακολουθήσαμε μέσα από πεζά και ποιητικά κείμενα, δρώμενα, τραγούδια και χορούς τον εθνικό εκείνο ξεσηκωμό με τους νικηφόρους αγώνες στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια το δράμα κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.  Με δέος σταθήκαμε απέναντι στους ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου μα και της αντίστασης κατά των Γερμανών και τους αποτίσαμε τον πρέποντα φόρο τιμής.
Με τη συνοδεία  μπάντας έγινε η έπαρση σημαιών και ακολούθως οι μαθητές του αγήματος παρέλαβαν το λάβαρο και τις σημαίες, τα ιερά σύμβολα της φυλή μας, από τη Διευθύντρια του Σχολείου και παρέλασαν ενώπιον των Γονέων/Κηδεμόνων, των επισήμων και των συμμαθητών τους.

Καταδίκη ψευδοκράτους

15 Νοεμβρίου 2019 σήμερα. 36 χρόνια από τον Νοέμβρη του 1983 που ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε στην ανακήρυξη της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα κυπριακής γης, σε ανεξάρτητο κράτος, την καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
36 χρόνια μετά και ζούμε ακόμα σε μια μοιρασμένη πατρίδα με χιλιάδες πρόσφυγες να περιμένουν την επιστροφή στη γενέθλια γη τους. Εκατοντάδες συγγενείς αγνοουμένων να συνεχίζουν την αναζήτησή τους. Δεκάδες εγκλωβισμένοι να προσμένουν στην λύτρωσή τους. Μια τυραγνοπατημένη γη που διψά για λευτεριά.  Και μια Τουρκία να περιφρονεί συνεχώς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας αναζητώντας τρόπους για να επιβάλει τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για την παράλογη αυτή κατάσταση που για χρόνια επικρατεί στο νησί μας. Στη σεμνή εκδήλωσή μας που περιλάμβανε ομιλία από την πρόεδρο του Κ.Μ.Σ., τραγούδια, πεζά και ποιητικά έργα,
καταδικάσαμε το ψευδοκράτος. Καταδικάσαμε τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους του νησιού μας καθώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα υποσχεθήκαμε να κρατηθούμε όλοι ενωμένοι προκειμένου να πετύχουμε μια σωστή και καθόλα βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου μας.

Μνήμη Ηρώων Πολυτεχνείου

Σήμερα σταθήκαμε ταπεινοί προσκυνητές μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Προσπαθήσαμε να τους τιμήσουμε μέσα από μια σεμνή εκδήλωσή μας που  ξεκίνησε με το προσκλητήριο των πρώτων νεκρών του ξεσηκωμού των φοιτητών, τον Νοέμβριο του 1973. Σύντομες ταινίες και ηχητικά των ημερών εκείνων, ποιήματα και τραγούδια ζωντάνεψαν μπροστά μας τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ηχεί ακόμα στ’ αυτιά μας το σύνθημα ψωμί -παιδεία- ελευθερία που έχει τον δικό του συμβολισμό σε κάθε εποχή.
Ο αγώνας των φοιτητών έγινε τότε και αγώνας ολόκληρου του ελληνικού λαού εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών που δυνάστευσε τη σκέψη, ανέκοψε κάθε προσπάθεια για κοινωνική εξέλιξη, κατάργησε τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Όπως κάθε 17 του Νιόβρη έτσι και σήμερα  λοιπόν η σκέψη και η καρδιά μας ταξίδεψε στον χώρο του Πολυτεχνείου, στον ξεσηκωμό των φοιτητών που αγωνίστηκαν για αξίες πανανθρώπινες  θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους. Τιμήσαμε τον αγώνα τους και υποσχεθήκαμε να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή.

Erasmus +

Εκδήλωση Χριστουγέννων

Με γλυκιά την προσμονή για την ενανθρώπιση του Κυρίου, παρακολουθήσαμε μια όμορφη εκδήλωση αφιερωμένη στα Χριστούγεννα. Πεζά και ποιητικά κείμενα διάνθισαν τη γιορτή μαζί με ύμνους και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν και τα μηνύματα ανθρωπιάς, καλοσύνης, σεβασμού προς τους γύρω μας που προέκυπταν από τα κείμενα.

Αγώνας Futsal

Τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την τελική φάση του τουρνουά ποδοσφαίρου Σάλας.
Για την ιστορία, στον τελικό αναμετρήθηκαν τα τμήματα Β5 και Γ5.  Νικητές αναδείχθηκαν οι μαθητές του Β5 με τελικό σκορ  4-2.
Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή δύο ομάδων κοριτσιών οι οποίες απέδειξαν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πια αντρική υπόθεση.


 

Διαλέξεις για την Εφηβεία στα τμήματα της Α' Τάξης, από την Ιατρική Επισκέπτρια, κ. Ντίνα Αναξαγόρου


 

Διαλέξεις μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος ΙΘΑΚΗ, «Σχολείο χωρίς καπνό»

Διάλεξη από τον Κυριάκο Λουκά

Στις 24 Ιανουαρίου το σχολείο  μας επισκέφθηκε ο Κυριάκος Λουκά, άτομο με αναπηρία. Μέσα από μία κατάθεση ψυχής, μετέφερε στους μαθητές μας τα προσωπικά του βιώματα. Το παράδειγμά του, η αγάπη και η αγωνιστικότητα του, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Με ένα βιωματικό τρόπο οι μαθητές προβληματίστηκαν για το θέμα του ρατσισμού και της θέλησης του ανθρώπου να αγωνιστεί, για να πετύχει τους στόχους, τα όνειρα και τις προσωπικές του επιδιώξεις.

 

Μνήμη Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’

Η 19η Ιανουαρίου, είναι η μέρα των Ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, του ανθρώπου που ανέλαβε τα ηνία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας. Το έργο του πολύπλοκο και φοβερά δύσκολο. Ωστόσο, το νησί μας κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγησή του, γνώρισε μέρες ευημερίας και προόδου μέχρι το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο Μακάριος συγκλονισμένος από το δράμα του λαού του και τις συμφορές του τόπου του πάλεψε για την δικαίωσή του. Η προδοσία και η συμφορά που κτύπησαν την Κύπρο εκείνο τον Ιούλιο του 1974 τραυμάτισαν θανάσιμα την καρδιά του η οποία έπαψε να χτυπά τα χαράματα της  3ης  Αυγούστου 1977.

Εμείς θέλοντας να τιμήσουμε τη μνήμη του ηγέτη του κυπριακού λαού και να θυμηθούμε τις παρακαταθήκες που μας άφησε, παρουσιάσαμε μια λιτή και όμορφη εκδήλωση που περιλάμβανε πεζά και ποιητικά κείμενα, ντοκουμέντα και άλλο εποπτικό υλικό καθώς και τραγούδια από τη Χορωδία και Ορχήστρα του Σχολείου μας.

 

Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Γραμμάτων

Κατά τη σημερινή μέρα, 29 Ιανουαρίου, τιμήσαμε τους τρεις Πατέρες της Εκκλησίας μας, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο που είναι και οι προστάτες  Άγιοί μας.

Οι Τρεις Ιεράρχες πρώτευσαν σε όλους τους τομείς της πνευματικής ζωής. Άσκησαν στον ύψιστο βαθμό την φιλανθρωπία και ανακούφισαν τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. Παράλληλα συνέγραψαν θαυμάσια συγγράμματα, τα οποία ξεπέρασαν τη φθορά του χρόνου. Οι επιταγές τους είναι βαρυσήμαντες και οι λύσεις που προτείνουν για διάφορα προβλήματα ποικίλες. Γι’ αυτό και εμείς, σήμερα, παρουσιάσαμε το έργο τους μέσα από θεατρικά δρώμενα, τραγουδήσαμε την αξία της μόρφωσης και αντλήσαμε αρκετά στοιχεία από τη σοφία τους, για να προχωρήσουμε σωστά στην πορεία της ζωής μας.

Θεατρική παράσταση « Οδυσσεβάχ»

Στο πλαίσιο των 31ων Παγκύπριων σχολικών αγώνων θεάτρου το σχολείο μας πήρε μέρος με τη θεατρική παράσταση « Οδυσσεβάχ»  της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Η Ξένια Καλογεροπούλου, μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες και πολλά άλλα παραδοσιακά  και σύγχρονα παραμύθια.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μία ιδανική θεατρική επιλογή για μικρά, αλλά και μεγάλα παιδιά που ονειρεύονται, αγωνίζονται  και πιστεύουν στην επίτευξη των στόχων, στην αξία της προσπάθειας, στην αξία της οικογένειας και της πατρίδας, στη νίκη του καλού και του δικαίου. Μία παράσταση με πανανθρώπινα μηνύματα ουσιαστικά και επίκαιρα.

Τη Θεατρική παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους  εκλεκτοί  προσκεκλημένοι , συνάδελφοι  εκπαιδευτικοί και γονείς και κηδεμόνες μαθητών του σχολείου μας.

 

Στιγμιότυπα από την τελετή αποφοίτησης 2019-2020