• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4
  • img6
  • img7
  • img8

Ευ Ζην

ΕΥ ΖΗΝ  2018-2020


Σχολική χρονιά 2018-2019


Εισαγωγή. Το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ εντάσσεται στα προγράμματα αγωγής υγείας του Υπουργείου Παιδείας. Στόχος του προγράμματος είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών αφ΄ενός με την ενδυνάμωση της προσωπικότητάς τους, αφ΄ετέρου με την αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού τους περιβάλλοντος.

Εκπόνηση του προγράμματος. Το  πρόγραμμα  ΕΥ ΖΗΝ  διαπραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ολοκληρώνει τον κύκλο του κάθε 2 χρόνια. Στην αρχή κάθε διετίας κάθε σχολείο επιλέγει το θέμα του με βάση τις ανάγκες της σχολικής μονάδας, όπως αυτές προκύπτουν μετά από σχετική διερεύνηση της σχολικής κοινότητας.
Το θέμα που επιλέχθηκε για το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας για τη διετία 2018-2020 είναι η ¨Διαχείριση της σχολικής Αδιαφορίας¨. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος υπαγορεύτηκε από τους εξής λόγους:
α) Συνάδει απόλυτα με τους στόχους της σχολικής μας μονάδας για το σχολ. έτος 2018-19, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
β) Από τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών του σχολείου μας, τόσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, όσο και από τις τελικές εξετάσεις του σχολ. έτους 2017-18.
Για την επιλογή του θέματος ενημερώθηκε αρχικά η Διευθύντρια του σχολείου . Φωτεινή Παντελή και στη συνέχεια ο υπεύθυνος Β.Δ του προγράμματος κ. Μιχάλης Μηλιώτης. Στη συνέχεια το θέμα κοινοποιήθηκε στα τμήματα των τάξεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όποιον θέλει να συμμετέχει σ΄αυτό. Ακολούθως έγινε ο καταρτισμός της ομάδας που απαρτίζει το ΕΥ ΖΗΝ και η οποία είναι η εξής:

Τμήμα

Όνομα Μαθητή

Α1

Ανδρέου Μαρία

Νικολακοπούλου Χριστίνα

Σοφοκλέους Δημήτρης

Α2

Κουλουμή Ζωή

Μαρκαντώνη Μαρία

Α3

Καρατζιάς Γιώργος

Πιπερά Έλια

Β2

Παφίτη Αναστασία

Πατσαλίδου Μαριλίτα

Β3

Θεοδώρου Αγάπη

Ευαγγέλου Στυλιάνα

Γ2

Νικολάου Μαργαρίτα

Αθανασίου Ανδρέας

Βασιλείου Μύρια

Μεταξά Έφη

Γ3

Καγιά Ειρηάννα

Καζαρά Γεωργία

Γ4

Ιωάννου Ελένη

Μάμαντος Νικολέττα

Παπαδάμου Μαριλένα

Μιχαήλ Στυλιανός

Γ5

Μάνου Αλεξάνδρα

Τρύφωνος Ανθή

Γ6

Γαβριήλ Έλενα

Νικολαίδης Ανδρέας

 

Και το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο (ΚΜΣ).

ΔΡΑΣΕΙΣ. Στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς καθορίστηκε το θέμα και έγινε η γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους. Επίσης αποφασίστηκαν οι δράσεις που θα βοηθήσουν στην διεκπεραίωση του θέματος και ανατέθηκαν αρμοδιότητες στα μέλη της ομάδας. Οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι οι παρακάτω:

1. Δημιουργία ερωτηματολογίου από την ομάδα του προγράμματος υπό την καθοδήγηση της συντονίστριας με στόχο την εξεύρεση εκείνων των παραγόντων που οδηγούν τους μαθητές στην απαξίωση της  γνώσης.
2. Διεξαγωγή του ερωτηματολογίου σε δείγμα μαθητών και των τριών τάξεων.
3. Επεξεργασία των δεδομένων και κοινοποίησή τους στη σχολική μονάδα.
4. Δημιουργία Πινακίδας σε εμφανές σημείο του σχολείου.
5. Συμμετοχή σε Ολυμπιάδες .
6. Σε συνεργασία με τις φιλολόγους διοργάνωση διαγωνισμού φιλαναγνωσίας
7. Εμπλοκή ομάδας μαθητών σε διακρατικά προγράμματα, όπως το ¨ERASMUS ¨, όπου τα παιδιά εχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μαθητές άλλων χωρών με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, τη διεύρυνση του πνεύματος και της γνώσης. Οι μαθητές αυτοί θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για την υπόλοιπη σχολική μονάδα.
8. Στα πλαίσια των ομίλων δημιουργήθηκε όμιλος με τίτλο ¨Μαθαίνω παίζοντας¨, όπου θα μεταδίδονται γνώσεις με διασκεδαστικό τρόπο.
9. Διεξαγωγή βιωματικού εργαστηρίου από τους καθηγητές ΣΕΑ του σχολείου μας.
10. Δημιουργία αφίσας ευαισθητοποίησης, η οποία θα αναρτηθεί στις ειδικές αίθουσες.

Πιθανόν κατά τη διάρκεια της διετίας, να προστεθούν κι άλλες δράσεις ή /και να τροποιηθούν οι προηγούμενες.