• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4
  • img6
  • img7
  • img8

Βιβλίων Θήκη

Είναι ευρέως διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεδειγμένη η θετική συμβολή της φιλαναγνωσίας στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού,  αλλά και γενικότερα στη διάπλαση της προσωπικότητάς του, στη συναισθηματική του ανάπτυξη,  στην καλλιέργεια της φαντασίας,  της κριτικής και δημιουργικής  του σκέψης.  Ως εκ τούτου, αποτελεί κύριο σκοπό της παιδείας και της εκπαίδευσης, ειδικότερα, η θετική κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών απέναντι στο βιβλίο,  στα χρόνια της φοίτησής τους  στο σχολείο, όπου τα παιδιά εξοικειώνονται συστηματικά με τον γραπτό λόγο και την ανάγνωση. Η κινητοποίηση αυτή μπορεί να συντελεστεί και να επιτευχθεί αποτελεσματικά μέσα από συντονισμένες  και στοχευμένες δράσεις (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Σκεπτικό Ίδρυσης Επιτροπής Φιλαναγνωσίας).

ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Αρχές Σεπτέμβριου συμφωνήθηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και κοινοποιήθηκαν τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Επιδίωξή μας με τη δράση αυτή είναι ο σεβασμός του χώρου της Βιβλιοθήκης αλλά και όσων βρίσκονται εντός και μελετούν.

2. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχει η τάση τα τελευταία χρόνια για ανταλλαγή βιβλίων. Είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να αποκτήσει κανείς νέα βιβλία και να προσφέρει βιβλία που έχει διαβάσει και δεν χρειάζεται πια. Αν και στον τόπο μας η ανταλλαγή βιβλίων δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, εμείς το δοκιμάσαμε! Τη βδομάδα 8.10.18 - 13.12.18 έγινε συγκέντρωση μεταχειρισμένων βιβλίων από μαθητές και καθηγητές με σκοπό να λειτουργήσει το ανταλλακτήριο βιβλίων. Η δράση αυτή, με τίτλο: «Το διάβασες; Μην το κρατάς! Αντάλλαξέ το!!!!» είχε μεγάλη απήχηση, αφού οι μαθητές μετροφύλλισαν βιβλία και πήραν δωρεάν όποιο τους άρεσε.

3. Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Για τους λάτρεις της φωτογραφικής τέχνης αλλά και του βιβλίου προκηρύχτηκε από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης  Ενδοσχολικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα: «Βιβλιοδεθείτε και … απογειωθείτε». Όλες οι φωτογραφίες  παρουσιάζονται σε έκθεση που πραγματοποιείται στο σχολείο μας..

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Κατάταξη Διαγωνιζόμενος Σύνολο μονάδων
1η καλύτερη φωτογραφία Ιωάννης Γεωργιάδης, Α2 62
2η καλύτερη φωτογραφία Χριστίνα Νικολακοπούλου, Α1 42
3η καλύτερη φωτογραφία Ίριδα Χασάν Γεωργίου, Α1 41
4η καλύτερη φωτογραφία - Έπαινος Χριστίνα Συμεού, Α1 23
5η καλύτερη φωτογραφία - Έπαινος Κυπριανός Επιστηθίου, Α2 22

 

4. ΛΕΣΧΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Με σκοπό την αισθητική απόλαυση λογοτεχνικών βιβλίων  λογοτέχνες, καθηγητές και γονείς  διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα για τους μαθητές κάθε Τετάρτη το 2ο διάλειμμα στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019 – 2ο Διάλειμμα

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας φιλοξενεί τον ηθοποιό Φώτη Γεωργίδη,
ο οποίος και θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Στέφανου Γανωτή «Συρία», το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού»

 

5. Έκθεση Βιβλίου

12. 2. 2019 – 15. 2. 2019
Πραγματοποιείται στον χώρο της Βιβλιοθήκης Έκθεση Βιβλίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ελλάς»

 

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Βιβλιοθήκης

Έλενα Γεωργίου, Φιλόλογος