• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4
  • img6
  • img7
  • img8

Βιβλίων Θήκη

Είναι ευρέως διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεδειγμένη η θετική συμβολή της φιλαναγνωσίας στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού,  αλλά και γενικότερα στη διάπλαση της προσωπικότητάς του, στη συναισθηματική του ανάπτυξη,  στην καλλιέργεια της φαντασίας,  της κριτικής και δημιουργικής  του σκέψης.  Ως εκ τούτου, αποτελεί κύριο σκοπό της παιδείας και της εκπαίδευσης, ειδικότερα, η θετική κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών απέναντι στο βιβλίο,  στα χρόνια της φοίτησής τους  στο σχολείο, όπου τα παιδιά εξοικειώνονται συστηματικά με τον γραπτό λόγο και την ανάγνωση. Η κινητοποίηση αυτή μπορεί να συντελεστεί και να επιτευχθεί αποτελεσματικά μέσα από συντονισμένες  και στοχευμένες δράσεις (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Σκεπτικό Ίδρυσης Επιτροπής Φιλαναγνωσίας).

ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Αρχές Σεπτέμβριου συμφωνήθηκαν οι Κανονισμοί Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και κοινοποιήθηκαν τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Επιδίωξή μας με τη δράση αυτή είναι ο σεβασμός του χώρου της Βιβλιοθήκης αλλά και όσων βρίσκονται εντός και μελετούν.

2. Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχει η τάση τα τελευταία χρόνια για ανταλλαγή βιβλίων. Είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να αποκτήσει κανείς νέα βιβλία και να προσφέρει βιβλία που έχει διαβάσει και δεν χρειάζεται πια. Αν και στον τόπο μας η ανταλλαγή βιβλίων δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, εμείς το δοκιμάσαμε! Τη βδομάδα 9.10.17 - 13.10.17 έγινε συγκέντρωση μεταχειρισμένων βιβλίων από μαθητές και καθηγητές με σκοπό να λειτουργήσει το ανταλλακτήριο βιβλίων τη βδομάδα 16.10.17-20.10.17. Η δράση αυτή, με τίτλο: «Το διάβασες; Μην το κρατάς! Αντάλλαξέ το!!!!» είχε μεγάλη απήχηση, αφού οι μαθητές μετροφύλλισαν βιβλία και πήραν δωρεάν όποιο τους άρεσε.

3. Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτώβριου 1940 η Σχολική Βιβλιοθήκη του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας έφερε κοντά στους μαθητές βιβλία σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και το Έπος του ΄40, δίνοντας τους τη δυνατότητα να τα μετροφυλλίσουν και να τα δανειστούν από τη βιβλιοθήκη. Η μικρή αυτή θεματική έκθεση πραγματοποιήθηκε στον χώρο έξω από τη βιβλιοθήκη και διήρκησε από την Πέμπτη, 26.10.2017 μέχρι την Παρασκευή, 27.10.2017.

4. Για τους λάτρεις της φωτογραφικής τέχνης αλλά και του βιβλίου προκηρύχτηκε ενδοσχολικός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα: «Αγαπώ το βιβλίο… πες το χωρίς λόγια». Οι καλύτερες φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας. Οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν με όσες φωτογραφίες θέλουν μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2017.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

«Αγαπώ το βιβλίο… πες το χωρίς λόγια»

1o Βραβείο: Μιχάλης Μιντίκκης, Α2

2ο Βραβείο: Εβελίνα Δημητριάδου, Α3

3ο Βραβείο: Ελεάνα Σάββα, Α3

 

5. Τίτλος δράσης:

«Θα σου πω μια ιστορία, που κανείς δε σου ΄χει πει,  θα σου γνέσω στο αδράχτι, ένα τέλος και μια αρχή…»

ΛΕΣΧΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Με σκοπό την αισθητική απόλαυση λογοτεχνικών βιβλίων  λογοτέχνες, καθηγητές και γονείς  διαβάζουν λογοτεχνικά κείμενα για τους μαθητές κάθε Τετάρτη το 2ο διάλειμμα στον χώρο της βιβλιοθήκης.

 

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Βιβλιοθήκης

Έλενα Γεωργίου, Φιλόλογος