ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνο: 22523851
Τηλεομοιότυπο: 22523711
Μενού

Σχολική Χρονιά 2023 - 2024

  1. Έναρξη Σχολικής Χρονιάς 2023-2024

  2. Αγιασμός

  3. 1η Οκτωβρίου, Επέτειος Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

  4. Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών

  5. «Ημέρες Erasmus 2023» - Erasmus Days

  6. Αναγεννησιακό Πανηγύρι

  7. Παζαράκι με τις ΡΟΖ κορδέλες

  8. Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων/Κηδεμόνων Μαθητών Α΄ Τάξης

  9. Ασυνόδευτά Παιδιά στην Ελλάδα 1974 - 1979

  10. Γιορτή της Σημαίας και Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

  11. Διάλεξη για τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου με θέμα «έξυπνες πόλεις»

  12. Επίσκεψη των τμημάτων Β4 και Γ7 στην Έκθεση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983

  13. Αρχαιολογικός χώρος «Αλμυράς» στην Αγία Βαρβάρα

  14. Ημέρα Μνήμης Πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή και Καταδίκης της Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους

  15. Ημέρα Μνήμης Πολυτεχνείου

  16. Μέρα Χρωμάτων

  17. Βιβλιοπαρουσίαση και Βιωματικά εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

  18. Εκπαιδευτική Εκδρομή

  19. Αντιπολεμική Δράση

  20. Διάλεξη για το θέμα των Αγνοουμένων

  21. Φιλανθρωπική Δράση: Pop Corn

  22. Τελετή Λήξης της Πιλοτικής Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Έργου Learning from the Extremes

  23.  Χριστός γεννάται δοξάσατε…

  24. Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

  25. Εκστρατεία Οικονομικής Ενίσχυσης "ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΖΩΗ" 2023

  26. Κοπή Βασιλόπιτας

  27. Μνήμη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 

  28. Εορτασμός Τριών Ιεραρχών και Ελληνικών Γραμμάτων 

  29. Άσκηση σε περίπτωση Εχθροπραξίας

  30. Συμμετοχή στο διαγωνισμό Μαθηματικής Σκυταλοδρομίας

  31. Εκπαιδευτική επίσκεψη στο φυλακισμένα μνήματα και στα κρατητήρια Κοκκινοτρημιθιάς 

  32. Διήμερο Εργασία - Επαγγελματικός Προσανατολισμός

  33. Διαγωνισμός απαγγελίας αρχαίου κειμένου

  34. Επίσκεψη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

  35. Θεατρική Παράσταση «Αντρέας Παναγίδης»

  36. Ημερίδα με θέμα: «Ο Σχολικός εκφοβισμός  μέσα από τα μάτια των παιδιών»

  37. Υποδοχή Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής

  38. Εργαστήριο Φιλαναγνωσίας από την εκπαιδευτικό κ. Έλενα Περικλέους

  39. "Η σχέση της κυπριακής διαλέκτου και των Αρχαίων Ελληνικών": Διάλεξη του δρος Σπύρου Αρμοστή, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κυπρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

  40. Φιλανθρωπικό ανοιξιάτικο παζαράκι

  41. Ημέρα Σπάνιων Νοσημάτων

  42. Διαγωνισμός Κατασκευής Μάσκας και Χαρταετού από Ανακυκλώσιμα Υλικά

  43. Ημέρα του π

  44. Διάλεξη για την Οδική Ασφάλεια

  45. Γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

  46. Παρέλαση για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

  47. Διάλεξη κ. Κώστα Λυμπουρή με θέμα «Πώς δημιουργούμε ένα αφήγημα»

  48. Δράση Αγάπης – Βιολογικές λεμονάδες από τους κήπους του Σχολείου μας

  49. 24η ετήσια «Διαδρομή Αγάπης» Ένα Όνειρο μια Ευχή

  50. Ζήτω η 1η Απριλίου

  51. Πανηγυρική Δοξολογία Ιεράς Μητρόπολις Ταμασού - 1η Απριλίου 2024

  52. Διάλεξη για τις κροτίδες

  53. Πρόγραμμα Ομαλής Μετάβασης

  54. Συνάντηση Επιτροπής Ομαλής Μετάβασης

 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Στις 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής Ομαλής Μετάβασης με συμμετοχή εκπαιδευτικών του Γυμνασίου και των δασκάλων των Στ' τάξεων των Δημοτικών της περιφέρειας μας.  Η συνάντηση είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την οργάνωση του προγράμματος Ομαλής Μετάβασης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΛΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ομαλής Μετάβασης των παιδιών του Δημοτικού στο Γυμνάσιο, πραγματοποιήθηκαν ολοήμερες επισκέψεις των παιδιών της Στ’ τάξης των Δημοτικών της περιφέρειας μας, στον χώρο του Γυμνασίου κατά την περίοδο 4/4/24-23/4/24.  Το πρόγραμμα των επισκέψεων συμπεριελάμβανε καλωσόρισμα και ξενάγηση των παιδιών στους χώρους του Γυμνασίου, παρακολούθηση μαθημάτων σε τμήματα της Α΄ τάξης και ακολούθως ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Γυμνασίου, αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν με το Δημοτικό από τη Σύμβουλο καθηγήτρια του σχολείου Νικολέττα Δημητριάδου.  Ακολούθησε συζήτηση και επίλυση αποριών.  Στις συναντήσεις αυτές μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και συμμετείχαν στη συζήτηση παιδιά της Α’ τάξης, που βρίσκονταν στην ίδια θέση πριν από λίγο καιρό.  Τα παιδιά που συμμετείχαν στις συζητήσεις ήταν οι:

Χριστοφόρου Γιώργος (Α1), Γαβριηλίδου Δανάη (Α1), Μιχάλης Καρίπης (Α2), Σπύρος Παντελή (Α4), Σταυριάνα Νικολάου (Α4), Σταύρη Ζάνου (Α4), Άντρεα Μιχαήλ (Α5) και Επιφάνιος Πιτσιάκκας (Α5).  Στις ξεναγήσεις βοήθησαν παιδιά από το Κ.Μ.Σ., πιο συγκεκριμένα η Κλειώ Χειμωνή (Β4) και ο Σταύρος Τσιγαρίδης (Β3).


ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΟΤΙΔΕΣ

Εν όψει της εορτής του Πάσχα, η Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Σχολείου μας οργάνωσε διάλεξη για σκοπούς ενημέρωσης και προστασίας των μαθητών και των μαθητριών μας στο θέμα των κροτίδων.

Οι άκρως επικίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα εκρηκτικοί μηχανισμοί δυστυχώς σχετίστηκαν με το πασχαλινό έθιμο της λαμπρατζιάς. Ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι νέοι τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια και την υγεία τους η χρήση, ακόμα και η παρουσία κοντά σε κροτίδες.

Τη διάλεξη, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Σχολείου μας τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας. Ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Κύπρου, κ. Οδυσσέας Παπαδόπουλος και ο συνεργάτης του, Ηλίας Πέτρου παρουσίασαν με γλαφυρό τρόπο το θέμα, μεταδίδοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, και προσελκύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον και την προσοχή της μαθητικής κοινότητας και του προσωπικού.

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς τους δύο ομιλητές.


Πανηγυρική Δοξολογία Ιεράς Μητρόπολις Ταμασού - 1η Απριλίου 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασσού και Ορεινής, τίμησε την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024, τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, με πανηγυρική Δοξολογία που εψάλει η ώρα 10:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Πάνω Δευτερά, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο έντιμος Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Στη συνέχεια, μπροστά από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Πάνω Δευτερά, πραγματοποιήθηκε Παρέλαση, με τη συμμετοχή μαθητών και άλλων Οργανωμένων Συνόλων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασσού.

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας εκπροσωπήθηκε από μέλη του αγήματος του σχολείου μας (Γιώργος Ματθαίου Γ1, Μιχαέλλα Θεοδούλου Γ6 και Μαρκέλλα Χατζηθεοδοσίου Γ5), τους γονείς των μαθητών και τον Β.Δ. Θεοχάρη Χαραλάμπους.


Ζήτω η 1η Απριλίου

Την Παρασκευκή, 29 Μαρτίου 2024, το σχολείο μας τίμησε την επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ με μια σεμνή εκδήλωση. Οι μαθητές μας συμμετέχοντας σε θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες, χορούς και τραγούδια, είχαν την ευκαιρία να αναβιώσουν τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ και να νιώσουν συγκίνηση και δέος μπροστά στη θυσία των νέων του 1955-1959.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων, γονείς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

 


24η ετήσια «Διαδρομή Αγάπης»

Όλοι μαζί ας συμμεριστούμε το αίσθημα της προσφοράς προς τα παιδιά που υποφέρουν από καρκίνο. Όλοι μαζί ας φέρουμε το χαμόγελο στα πονεμένα τους χείλη.

Ας κάνουμε αυτά τα παιδιά να αισθάνονται χαρούμενα, να απολαύσουν τις χαρές της ζωής.

Όλοι μαζί ας κάνουμε μια ευχή…

Στο πλαίσιο Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς από το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, στις 29/03/24,  έγινε παράδοση εισφοράς του σχολείου μας στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα όνειρο Μια Ευχή».

 


Δράση Αγάπης – Βιολογικές λεμονάδες από τους κήπους του Σχολείου μας

Στο πλαίσιο των στόχων του Σχολείου μας για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και την καλλιέργεια υπευθυνότητας και ενσυναίσθησης, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν σε μια υπέροχη δράση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και κοινωνικής προσφοράς, οι καθηγήτριες Οικιακής Οικονομίας Παναγιώτα Παρτάκκη και Ανθή Πολυκάρπου και οι μαθητές των τμημάτων τους, μάζεψαν λεμόνια από τους κήπους του σχολείου μας και παρασκεύασαν βιολογικές λεμονάδες. Τέλος, εμφιάλωσαν, δοκίμασαν και αξιολόγησαν το παρασκεύασμά τους, συζητώντας για την ωφελιμότητα των εσπεριδοειδών στην υγεία μας.

Οι βιολογικές λεμονάδες προωθήθηκαν προς πώληση στη σχολική μας μονάδα και τα έσοδα ενίσχυσαν την προσπάθεια της μαθητικής πρόνοιας.

Μέσα από αυτή τη δράση αγάπης, οι μαθητές διασκέδασαν, ευαισθητοποιήθηκαν για το περιβάλλον και βοήθησαν στην οικονομική στήριξη των συμμαθητών/τριών τους.


Διάλεξη κ. Κώστα Λυμπουρή με θέμα «Πώς δημιουργούμε ένα αφήγημα»

Την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Σχολείο μας τον κ. Κώστα Λυμπουρή, ο οποίος υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, φτάνοντας στον βαθμό του λυκειάρχη. Είχε πλούσια δράση στη συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, στην προεδρία του οποίου υπηρέτησε για 7 χρόνια. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου Κύπρου και μέλος στα συμβούλια άλλων, εκπαιδευτικών κυρίως, ομίλων και συνδέσμων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, αφού από το 2000 συνεκδίδει με ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και την Ελλάδα το λογοτεχνικό περιοδικό Ύλαντρον, ενώ κείμενά του δημοσιεύονται πάνω σε εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και συνδικαλιστικά ζητήματα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Κύπρου. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Ύλαντρον», «Πόρφυρας», «Η λέξη» και «Νέα Ευθύνη», ενώ συλλογή διηγημάτων του έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Πλανόδιον». Από το τέλος του 2008 υπηρετεί ως μορφωτικός σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Αφορμή για την πρόσκληση του κ. Λυμπουρή υπήρξε  το γεγονός ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά η  Γ΄ τάξη του Γυμνασίου μας διδάσκεται τα διηγήματα του από τη συλλογή του «Των ημετέρων άλλων» στο μάθημα της Λογοτεχνικής Λέσχης. Να σημειωθεί ότι η συλλογή αυτή πήρε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λυμπουρής, αφού έβαλε στους μαθητές να ακούσουν το τραγούδι «Με μια πιρόγα» διάβασε το ομώνυμο διήγημά του και αφού πρώτα οι μαθητές είπαν τις απόψεις τους, στη συνέχεια τους εξήγησε με ποιο τρόπο γράφουμε ένα αφήγημα. Τέλος, οι μαθητές έκαναν μία κριτική στο αφήγημα του κ. Λυμπουρή, όσον αφορά το ύφος και το λεξιλόγιό του.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν 70 περίπου μαθητές που προέρχονταν από όλα τα τμήματα του Σχολείου της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης, καθώς και όλοι οι Φιλόλογοι καθηγητές του Σχολείου μας. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία με διαδραστικότητα μεταξύ μαθητών, καθηγητών και του κυρίου Λυμπουρή, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!


Παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2025, στην Κοινότητα της Μοσφιλωτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτηρίων της περιφέρειάς μας, πολιτιστικών σωματείων/ συλλόγων και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Το Σχολείο μας συμμετείχε με την μπάντα και ομάδα μαθητών και μαθητριών μας υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους κυρίας Νάσιας Θεράποντος καθηγήτριας Μουσικής και κυρίου Γρηγόρη Νικηφόρου καθηγητή Φυσικής Αγωγής!

Εύγε σε όλους και όλες για την άψογη εμφάνιση!


Γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024, το σχολείο μας τίμησε με ενδοσχολική εκδήλωση την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Στη διάρκεια της εκδήλωσης αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Ο αγώνας τους μας κληροδότησε ως ιερή παρακαταθήκη, υψηλά πρότυπα ζωής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα, παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα, χοροί και τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του σχολείου μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους γονείς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ιερείς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.


Διάλεξη για την Οδική Ασφάλεια

Την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα την «Οδική Ασφάλεια». Ομιλήτρια ήταν η κ. Χριστιάνα Κατσέκσου από το Τμήμα Τροχαίας Λευκωσίας. Τη διάλεξη παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους. Την ευθύνη της οργάνωσης της διάλεξης είχε η Επιτροπή Αγωγής Υγείας, Οδικής Ασφάλειας και Πρόληψης Παραβατικότητας.


Ημέρα του π

Και φέτος τιμήθηκε η ημέρα του π στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, με διάφορες δραστηριότητες αλλά και με αναφορές στο μάθημα των Μαθηματικών. Η ημέρα του π εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3/14 με τον αμερικανικό τρόπο γραφής ημερομηνιών), επειδή οι αριθμοί 3,1 και 4 είναι τα πρώτα 3 ψηφία του άρρητου αυτού αριθμού. Happy π Day!


Διαγωνισμός Κατασκευής Μάσκας και Χαρταετού από Ανακυκλώσιμα Υλικά

Η  Επιτροπή Περιβάλλοντος του Σχολείου μας προκήρυξε διαγωνισμό κατασκευής Μάσκας και Χαρταετού από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι μαθητές /τριες έφεραν τις κατασκευές τους την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου 2024.

Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν οι:

  1. Χαραλάμπους Αντρέας, Α4 - χαρταετό φτιαγμένο από εφημερίδα, καλάμι και σπάγκο
  2. Ανδρέα Έμμα Μαρή, Α4 -  μάσκα αλεπού από χαρτόνι
  3. Ιωάννου Ιωάννα, Β5 - μάσκα μέδουσα με πιεσμένο χαρτί
  4. Παναγίδου Ευτυχία, Α2 - μάσκα με φύλλα λεμονιάς
  5. Γαβριηλίδου Δανάη, Α1 - μάσκα πολύχρωμη από χαρτί
  6. Ηρακλέους Ραφαήλ, Α1 - μάσκα
  7. Παναγή Στυλιανή, Α1 -  μάσκα
  8. Έλληνας Στυλιανός, Α1 - μάσκα

Ως επιβράβευση σε όσους διακρίθηκαν με τις πρωτότυπες και οικολογικές κατασκευές τους, θα συμμετέχουν σε μια επιπλέον εκδρομή  μαζί με τα παιδιά του τμήματος που θα διακριθεί στον διαγωνισμό καθαριότητας στο τέλος της σχολικής χρονιάς.


Ημέρα Σπανίων Νοσημάτων

 Κάθε χρόνο, η τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, είναι ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που μάχονται ενάντια στις σπάνιες ασθένειες. Την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, σε ένδειξη συμπαράστασης, οι μαθητές και το προσωπικό του Σχολείου μας ήρθαν φορώντας άσπρες φανέλες και jeans.


Φιλανθρωπικό ανοιξιάτικο παζαράκι

Την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Σπάνιων Νοσημάτων και του ερχομού της Άνοιξης, διοργανώθηκε στο Σχολείο μας φιλανθρωπικό παζαράκι στην κεντρική αυλή κατά τα διαλείμματα.

Στο παζαράκι τέθηκαν προς πώληση «Μαρτάκια», φτιαγμένα με άσπρη και κόκκινη κλωστή, χάντρες και ματάκια, δημιουργίες της κ. Παναγιώτας Παρτάκη, καθηγήτριας Αγωγής Υγείας. Επίσης, πωλήθηκαν κοσμήματα, τα οποία κατασκεύασαν μαθητές της Ειδικής Μονάδας με την Υπεύθυνη καθηγήτρια τους, κ. Γεωργία Αδάμου Πρωτοπαπά και τους Σχολικούς Συνοδούς, κ. Μαρία Σολωμού και κ. Μάριο Γρηγοριάδη.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι στο παζαράκι οι μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν ασημένια δακτυλίδια, τα οποία σχεδιάστηκαν από μαθητές της Ειδικής Μονάδας. Τα δακτυλίδια φιλοτεχνήθηκαν αφιλοκερδώς  με ασήμι 925° από τον κ. Μάριο Γρηγοριάδη, Σχολικό Συνοδό της Ειδικής Μονάδας.

Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία μέσα σε κλίμα χαράς και αγάπης για την προσφορά στον συνάνθρωπό μας. Τα έσοδα από τη Φιλανθρωπική εκδήλωση θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη και ενίσχυση μαθητών του Σχολείου μας.


"Η σχέση της κυπριακής διαλέκτου και των Αρχαίων Ελληνικών":
Διάλεξη του δρος Σπύρου Αρμοστή, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κυπρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, υποδεχθήκαμε με χαρά στο Σχολείο μας την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, τον δρα. Σπύρο Αρμοστή, λέκτορα Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος του Δ.Σ. της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLing). Η διάλεξη του κ. Αρμοστή χαρακτηριζόταν από διαδραστικότητα και το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Οι 70 περίπου μαθητές που τον παρακολούθησαν, προέρχονταν από όλα τα τμήματα του Σχολείου (Α’, Β’, Γ’ Τάξη) και είχαν την ευκαιρία να του θέσουν πλειάδα ερωτημάτων. Ο κ. Αρμοστής μοιράστηκε μαζί μας πολλά και ενδιαφέροντα, όπως αυτά προέκυψαν από τις μελέτες και τα πορίσματα των γλωσσολογικών του ερευνών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αρμοστής έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στα ετεοκυπριακά, την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο, τον Μεγάλο Αλέξανδρο, την Ελληνιστική Κοινή κ.ά. Στη συνέχεια παρουσίασε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κυπριακής διαλέκτου και αναφέρθηκε στην επίδραση των Αρχαίων Ελληνικών (το τελικού -ν σε ουσιαστικά και ρήματα, τη ρηματική κατάληξη -ουσιν, την προφορά των διπλών συμφώνων κ.ά.). Τόνισε το γεγονός ότι η μελέτη των Αρχαίων βοηθά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών λόγω των αναλογιών και των ομοιοτήτων, συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και τη βελτίωση της ορθογραφίας μας, «ρίχνει φως» στη μελέτη της Νεοελληνικής Γραμματικής και του Συντακτικού (π.χ. των δευτερευουσών προτάσεων) κ.ά. Ο κ. Αρμοστής σημείωσε πως η καλή γνώση της Γραμματικής μπορεί να αποκαλύψει και τα κίνητρα των ομιλητών.

Κλείνοντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε επιστημονικές έρευνες τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα γλωσσικά περιβάλλοντα (στη Νορβηγία, Αυστραλία κ.α.), που έδειξαν πως το να αξιοποιείς στην τάξη αυτό που μιλούν τα παιδιά στο σπίτι, με τη χρήση της συγκριτικής – αντιπαραβολικής μεθόδου, όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο για να μάθεις τη γλώσσα – στόχο του σχολείου (είτε αυτή είναι η Κοινή Νεοελληνική στην Κύπρο, είτε η αγγλική στην Αυστραλία), αλλά μπορεί να αποφέρει διάφορα πλεονεκτήματα.


Εργαστήριο Φιλαναγνωσίας από την εκπαιδευτικό κ. Έλενα Περικλέους

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, υποδεχθήκαμε με χαρά στο Σχολείο μας, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, τον δρα Σπύρο Αρμοστή, λέκτορα Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος του Δ.Σ. της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου (CyLing). Η διάλεξη του κ. Αρμοστή χαρακτηριζόταν από διαδραστικότητα και το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Οι 70 περίπου μαθητές που τον παρακολούθησαν, προέρχονταν από όλα τα τμήματα του Σχολείου (Α΄, Β΄, Γ΄ Τάξη) και είχαν την ευκαιρία να του θέσουν πλειάδα ερωτημάτων. Ο κ. Αρμοστής μοιράστηκε μαζί μας πολλά και ενδιαφέροντα, όπως αυτά προέκυψαν από τις μελέτες και τα πορίσματα των γλωσσολογικών του ερευνών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αρμοστής έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στα ετεοκυπριακά, την αρκαδοκυπριακή διάλεκτο, τον Μεγάλο Αλέξανδρο, την Ελληνιστική Κοινή κ.ά. Στη συνέχεια παρουσίασε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κυπριακής διαλέκτου και αναφέρθηκε στην επίδραση των Αρχαίων Ελληνικών (το τελικού -ν σε ουσιαστικά και ρήματα, τη ρηματική κατάληξη -ουσιν, την προφορά των διπλών συμφώνων κ.ά.). Τόνισε το γεγονός ότι η μελέτη των Αρχαίων βοηθά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών λόγω των αναλογιών και των ομοιοτήτων, συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και τη βελτίωση της ορθογραφίας μας, «ρίχνει φως» στη μελέτη της Νεοελληνικής Γραμματικής και του Συντακτικού (π.χ. των δευτερευουσών προτάσεων) κ.ά. Ο κ. Αρμοστής σημείωσε πως η καλή γνώση της Γραμματικής μπορεί να αποκαλύψει και τα κίνητρα των ομιλητών.

Κλείνοντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε σε επιστημονικές έρευνες τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα γλωσσικά περιβάλλοντα (στη Νορβηγία, Αυστραλία κ.α.), που έδειξαν πως το να αξιοποιείς στην τάξη αυτό που μιλούν τα παιδιά στο σπίτι, με τη χρήση της συγκριτικής – αντιπαραβολικής μεθόδου, όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο για να μάθεις τη γλώσσα – στόχο του σχολείου (είτε αυτή είναι η Κοινή Νεοελληνική στην Κύπρο, είτε η αγγλική στην Αυστραλία), αλλά μπορεί να αποφέρει διάφορα πλεονεκτήματα.


Υποδοχή Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής

Οι μαθητές Ματθαίου Γιώργος Γ1, Ιακώβου Μιχάλης Γ5 και η μαθήτρια Χατζηθεοδοσίου Μαρκέλλα Γ5 μέλη του Αγήματος, με το Λάβαρο και τις Σημαίες εκπροσώπησαν και παρέστησαν την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 στην υποδοχή της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.


Ημερίδα με θέμα: «Ο Σχολικός εκφοβισμός  μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Ο Σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια των παιδιών».Η σχολική βία είναι ένα συχνό φαινόμενο στα σημερινά σχολεία. Πολλά παιδιά έχουν υπάρξει θύματα, θύτες ή απλά θεατές. Το πρόβλημα της σχολικής βίας αυξάνεται πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και αυτό κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για ενημέρωση, αλλά και άμεση επίλυση του προβλήματος. Το Σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές/ τριες Ικάρου Άγγελος και Θεοδούλου Μιχαέλα  του τμήματος Γ6 και Πατσαλή Λευκή και Ελευθερίου Ανδρέας του τμήματος Γ7. Τους μαθητές/τριες συνόδευσε η εκπαιδευτικός Χρυσταλλένη Ματσικάρη, Φιλόλογος.


Θεατρική Παράσταση «Αντρέας Παναγίδης»

Μία ακόμη σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με ένα μεγάλο τμήμα της πατρίδας μας να στενάζει κάτω από την μπότα του κατακτητή. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής  χρονιάς διανύουμε 50 χρόνια κατοχής της γης  μας, ατσαλώνει την αποφασιστικότητα και την πίστη μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Διαχρονικός ο στόχος μας «Δεν ξεχνώ και Αγωνίζομαι» με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τη σκλαβωμένη γη μας, να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των κατεχομένων εδαφών μας, να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν την αισιοδοξία, την πίστη και την αγωνιστικότητα για επιστροφή, να διεκδικήσουν επανένωση της Κύπρου. Στο πλαίσιο του στόχου οι μαθητές/τριες του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πέμπτη, στις 22 Φεβρουαρίου 2024, τη θεατρική παράσταση «Αντρέας Παναγίδης» από τη θεατρική ομάδα «Το Παρασκήνιο».

Ο Ανδρέας Παναγίδης γεννήθηκε στο Παλιομέτοχο στις 30 Ιανουαρίου του 1934. Ήταν σπουδαίος άνθρωπος και εξίσου γενναίος με όλους τους αγωνιστές της  ΕΟΚΑ. Κατόρθωσε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, αλλά και να αγωνιστεί για την πατρίδα του.

Πολέμησε γενναία και σήμερα ανήκει στους αθάνατους ήρωες, αφού ήταν ένας από τους εννέα απαγχονισθέντες. Συγκλονιστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το θάνατο τόσο ο ίδιος όσο και οι δικοί του, που τον αποχαιρέτησαν με το τραγούδι στα χείλη και με τα χέρια ψηλά σε μια θερμή εξ αποστάσεως χειραψία. “Τι τιμή στο παλικάρι…” βροντοφώναξε ο πατέρας του.

 

«είμεθα όλοι καλά και με την αδελφική μας φιλία που έχουμε ο ένας για τον

άλλο, γλυκαίνουμε τον πόνο και το δάκρυ.

Με την αγνή μας ψυχή και τα πατριωτικά μας τραγούδια κάνουμε να

λάμπουν και να δονούν τα κελιά του θανάτου. Αυτά τα σκοτεινά κελιά που

άλλοτε ήταν κελιά της φρίκης και του τρόμου, είναι τώρα κελιά λαμπερά,

χαράς και περηφάνιας. Αδελφέ μου, περιμένουμε τη μέρα της εκτέλεσης

μας σαν άγια ώρα της ελευθερίας...».

(Απόσπασμα επιστολής του Α. Παναγίδη προς τον αδελφό του Κυριάκο)


Επίσκεψη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

 Την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της Εικαστικής καλλιέργειας και Μουσειακής Αγωγής στα Σχολεία, οι καθηγήτριες της Τέχνης κ. Γιάννα Καλλή Β.Δ. και κ. Έφη Ανδριανού, μαζί με την κ. Δήμητρα Παπαχαραλάμπους, Φιλόλογο και τον κ. Χρήστο Παπαχριστοδούλου, καθηγητή Πληροφορικής, συνόδευσαν τους /τις μαθητές /τριες των τμημάτων Β1 και Γ5 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση. Η ξεναγός μίλησε για την ιστορία της Πινακοθήκης, τον ιδρυτή της, την Κυπριακή Τέχνη και το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο κόσμος της Κύπρου». Ακολούθως, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στον πρώτο και δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου δόθηκε έμφαση στις προσωπογραφίες. Τα έργα εντάσσονται στο μάθημα «Ιστορία της Τέχνης».


Διαγωνισμός απαγγελίας αρχαίου κειμένου

Κατά τις δύο πρώτες βδομάδες του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε ενδοτμηματικός διαγωνισμός απαγγελίας, ανάμεσα σε τμήματα της Α’ τάξης. Οι μαθητές είχαν αρκετό χρόνο να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν ένα απόσπασμα στην αρχαία γλώσσα, είτε από το σχολικό εγχειρίδιο, είτε από άλλη ιστορική πηγή.

Διακρίθηκαν οι εξής μαθητές:

  • Γεωργίου Αρέστης (Α2)
  • Καρίπης Μιχάλης (Α2)
  • Παναγίδη Ευτυχία (Α2)
  • Πέτρου Χριστόφορος (Α2)
  • Χειλή Αριάνα (Α2)
  • Ανδρέου Ειρήνη – Χρυσοβαλάντω (Α3)
  • Μαυρουδή Αικατερίνη (Α3)
  • Αναστασίου Σοφία (Α5)
  • Μιχαήλ Άντρεα (Α5)
  • Μιχαήλ Θεοδώρα (Α5)
  • Μυλωνά Μαρία (Α5)
  • Παπαεπιφανίου Άντρια (Α5)
  • Πιτσιάκκας Επιφάνιος (Α5)
  • Χρίστου Πίτερ (Α5)

Ιδιαίτερους επαίνους εξασφάλισαν οι:

Γεωργίου Αρέστης, ο οποίος απήγγειλε τον πεντηκοστό ψαλμό από το βιβλίο «Ψαλμοί», Χειλή Αριάνα, η οποία απήγγειλε Σωκράτη, Ανδρέου Ειρήνη – Χρυσοβαλάντω και  Μαυρουδή Αικατερίνη, οι οποίες απήγγειλαν αποσπάσματα από την Οδύσσεια, Παπαεπιφανίου Άντρια, η οποία απήγγειλε το κείμενο «Πιστεύω τῷ φίλῳ» του σχολικού εγχειριδίου και Χρίστου Πίτερ, που μας απήγγειλε στίχους από την Οδύσσεια στα σουηδικά. 


Διήμερο Εργασία - Επαγγελματικός Προσανατολισμός

O θεσμός του διημέρου εργασίας, ο οποίος καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια για τους μαθητές της Γ΄γυμνασίου έχει σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών αλλά και την προετοιμασία τους με τα κατάλληλα εφόδια για την ανταγωνιστική και απαιτητική μελλοντική τους πορεία.

Το Σχολείο μας διοργάνωσε και φέτος σειρά δράσεων.

Στις 19/12/2023 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας Μακαρίου Γ΄, από τους κ.Γιώργο Μιλτιάδους και Αντρέα Αντρέου. Στις 11/1 /2024 η Συμβουλός Επαγγελματικής Αγωγής κ. Νικολέττα Δημητριάδου, ενημέρωσε τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Γ΄γυμνασίου για το λύκειο και τις τεχνικές σχολές.

Συνεχίζοντας τις δράσεις στις 23/1/2024 πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του γυμνασίου με ομιλητή τον κ. Αντώνη Σάββα  για τους κλάδους των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Πληροφορικής  αλλά και τον κ. Κωνσταντίνο Φιλίππου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Συνεχίζοντας τις δράσεις την 1/2/ 2024 δόθηκαν ακόμα 2 διαλέξεις απο την κ. Γεωργία Χριστοφόρου για τις προοπτικές των οικονομικών μαθημάτων στον αντίστοιχο κλάδο του Λυκείου και από τις κ. Άντρη Αντωνίου και Σοφία Κυριάκου της εταιρείας Deloitte για το επάγγελμα των λογιστών και ελεγκτών.

 

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 8/2/2024. Οι μαθητές ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του Πανεπιστημίου, μέσα από μία παρουσίαση της κ.Μαρίας Σολωμονίδου, υπεύθυνης του τομέα Μαθητικής Μέριμνας, αλλά και ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.


Εκπαιδευτική Επίσκεψη Γ τάξης
Φυλακισμένα Μνήματα - Κρατητήρια  Κοκκινοτρημιθιάς 
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

Για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους,
για τους γενναίους, τους δυνατούς,
Αρμόζουν τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα,
τα γενναία, τα δυνατά,

                                                                         Νίκος Εγγονόπουλος

Τέτοια λόγια, μεγάλα, ελεύθερα, γενναία και δυνατά, αρμόζουν για τους ήρωες και ηρωομάρτυρες της επικής γενιάς του υπέρ ελευθερίας  Αγώνα της Κύπρου για την αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού. Την 1η Απριλίου 1955 η μυστική Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών 1955-1959, η ΕΟΚΑ όπως έγινε γνωστή, κήρυξε τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας υπήρξε, κατ’ εξοχήν, αγώνας των νέων που, προσηλωμένοι σε αγνά ιδανικά και αξίες, έθεσαν πάνω από το «εγώ» το «εμείς» και πιο πάνω ακόμα την πατρίδα και την ελευθερία. Κοντά τους στάθηκε το σύνολο του κόσμου της Κύπρου, καθώς στο μεγάλο προσκλητήριο της ιστορίας, ακολουθώντας το δρόμο του μεγάλου χρέους, δήλωσαν όλοι παρόντες. Την ιστορία αυτή του τόπου μας, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν για λίγο οι μαθητές της  Γ΄γυμνασίου σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου,  στα φυλακισμένα μνήματα στη Λευκωσία καθώς και στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς.

Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε και τον τύμβο της Μακεδονίτισσας, το στρατιωτικό κοιμητήριο, έναν τόπο ιερό, έναν τόπο θυσίας για την πατρίδα, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους καταδρομείς που έχασαν την ζωή τους τον μαύρο Ιούλιο του 74, υπερασπιζόμενοι την Kύπρο κατά την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαχρονικού στόχου «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», ο οποίος αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών.


Συμμετοχή στο διαγωνισμό Μαθηματικής Σκυταλοδρομίας

Οι μαθητές:  Ματθαίου Γιώργος Γ1, Μιχαηλίδης Στέφανος Γ5, Θεοδοσίου Μιχαελα Γ6, Καλλονας Μιχαήλ Β1, Φριξου Κυριάκος Β1, Χριστοδούλου Γιάγκος Β1, Μιχαηλίδης Αλέξανδρος Α1, Καριπης Μιχαήλ Α2, Βασιλείου Ειρήνη Α6 στις 31 Ιανουαρίου εκπροσώπησαν το σχολείο μας στο διαγωνισμό Μαθηματικής Σκυταλοδρομίας. 

Μπράβο στα παιδιά για την αξιοπρεπή τους παρουσία.


Άσκηση σε περίπτωση Εχθροπραξίας

Στις 24 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας προληπτική άσκηση σε περίπτωση εχθροπραξίας. Οι μαθητές άκουσαν το προειδοποιητικό κουδούνι την 6η περίοδο και ακολούθησαν το ενδεδειγμένο πλάνο εκκένωσης των αιθουσών διδασκαλίας, σύμφωνα με οδηγίες που τους είχαν δοθεί. Συγκεντρώθηκαν στη νοτιοδυτική αυλή του Σχολείου, όπου λήφθηκαν παρουσίες. Ακολούθως, οι μαθητές επέστρεψαν στο κανονικό τους πρόγραμμα. Η άσκηση  διεξήχθηκε με επιτυχία!


Εορτασμός Τριών Ιεραρχών και Ελληνικών Γραμμάτων

Στις 30 Ιανουαρίου τιμούμε τη μνήμη  των Τριών Ιεραρχών, των μεγίστων Φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος, που αποτελούν φωτεινό ορόσημο στη μακραίωνη ανθρώπινη και εκκλησιαστική ιστορία μας. Παράλληλα, γιορτάζουμε τα Γράμματα, τα οποία συνιστούν μια στέρεα βάση για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Η εκδήλωση έγινε ενδοτμηματικά, τη Δευτέρα 29 Ιαννουαρίου και περιλάμβανε νουθεσίες των πατέρων από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό.


Μνήμη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 

Την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, ημέρα των Ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, τιμήσαμε τη μνήμη του μέσα από μια λιτή ενδοτμηματική εκδήλωση που περιλάμβανε πλούσιο εποπτικό υλικό, ντοκουμέντα και τραγούδια.


Κοπή Βασιλόπιτας 

Στις 8 Ιανουαρίου 2024, μέσα σε κλίμα ευφορίας και ενθουσιασμού, έγινε η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας, ευγενική προσφορά  του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας!


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

"ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΖΩΗ" 2023

Στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2023 στο Σχολείο μας έγινε έρανος στο πλαίσιο της Εκστρατείας Οικονομικής Ενίσχυσης "ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΖΩΗ" 2023 που διοργανώνει ο ΠΑΣΥKAΦ, και αφορά στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Τη συλλογή των εισφορών ανέλαβε το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου.


Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

Την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 το Μουσικό Σχήμα του Σχολείου μας πήγε σε διάφορους οργανισμούς (ΟΕΛΜΕΚ, υπεραγορές, στέγη ηλικιωμένων, εργοστάσιο κ.ά.) για να τραγουδήσει τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από την δράση, διατέθηκε για την ενίσχυση του ταμείου Μαθητικής Πρόνοιας του Σχολείου.


Χριστός γεννάται δοξάσατε…

Στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, οι μαθητές γιόρτασαν τη γέννηση του Ιησού σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Σχολείου μας. Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα η Διευθύντρια, κ. Ελένη Ιωάννου - Λόρδου, απηύθυνε τις ευχές της στους μαθητές και στον Καθηγητικό Σύλλογο. Η μέρα έκλεισε με την καθιερωμένη κλήρωση δώρων ανάμεσα στα μέλη του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού.  

Να σημειωθεί ότι στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης του Σχολείου μας εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αγία Βαρβάρα, οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στον Μαθιάτη, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην Αλάμπρα.


ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Learning from the Extremes

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, 2023 ομάδα μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας παραβρέθηκαν στην τελετή λήξη της πιλοτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού έργου «Learning from the Extremes» η οποία διεξήχθη στο Κτήριο Συμβουλίου –Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη.

Μαθητές , μαθήτριες , εκπαιδευτικοί και λειτουργοί του ΠΙ εργάστηκαν από κοινού και άπειρες ώρες ώστε να έχουμε αποτέλεσμα στα καθορισμένα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Το Ψηφιακό Πολιτισμικό Μουσείο Περιφερειακού Γυμνάσιου Αγίας Βαρβάρας θεμελιώθηκε και ευελπιστούμε ότι σε βάθος χρόνου να αναδειχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό φορέα της περιοχής.

Ευχαριστίες και τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους και όλες, όσοι και όσες εργάστηκαν για την ολοκλήρωση μιας τόσο μεγαλόπνοης ιδέας!

Για να το επισκεφθείτε πατήστε εδώ!


Φιλανθρωπική Δράση: Παρασκευή και πώληση Pop Corn

Τη Δευτέρα, 18.12.23 στην κεντρική αυλή του σχολείου τα μέλη του Κ.Μ.Σ. έφτιαξαν και πώλησαν Pop Corn για στήριξη του Ταμείου της Μαθητικής Πρόνοιας. 


Διάλεξη για το θέμα των Αγνοουμένων - 16 Νοεμβρίου 2023

Οι συζητήσεις των μαθητών και μαθητριών του τμήματος Γ1 στο πλαίσιο των μαθημάτων των Νέων Ελληνικών και της Ιστορίας για το θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής της μισής Κύπρου από παράνομο τουρκικό στρατό, έδωσαν το έναυσμα να προσκληθεί στο Σχολείο μας ο κ. Παναγιώτης Μέσσιος, τέως μέλος (για εννέα χρόνια) της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους της Κύπρου.

Πριν τη συνάντησή τους με τον κ. Μέσσιο, οι μαθητές διεξήγαγαν μικρή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα και ετοίμασαν ορισμένες ερωτήσεις που θα ήθελαν να του υποβάλουν. Κατά τη διάλεξή του, που είχε διαδραστικό χαρακτήρα και περιλάμβανε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην ίδρυση και την αποστολή της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, στις πρώτες εκταφές και ταυτοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2006 – 2007, στα συχνά αντικρουόμενα συναισθήματα των συγγενών των αγνοουμένων, συναισθήματα που κυμαίνονται από την ελπίδα της επιστροφής του αγνοουμένου ως την αποδοχή της σκληρής αλήθειας. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ο ίδιος, ως Κοινωνικός Λειτουργός, παρευρέθηκε σε όλα σχεδόν τα στάδια της διαδικασίας (διερεύνηση, εκταφή, ταυτοποίηση και παράδοση λειψάνων), αναλαμβάνοντας όμως ουσιαστικότερο ρόλο στην ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη των οικογενειών. Στο σημείο αυτό, μοιράστηκε με τους μαθητές συγκεκριμένες εμπειρίες και εικόνες που τον συγκλόνισαν και εντυπώθηκαν ανάγλυφα στη μνήμη του. Κλείνοντας, ο κ. Μέσσιος εξήγησε πως σχεδόν σε κάθε χωριό και κοινότητα της περιφέρειας του Σχολείου μας αναλογούν αγνοούμενοι, γεγονός που αιτιολογεί την ύπαρξη μνημείων προς τιμήν των ηρώων, των πεσόντων και των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Η διάλεξη βιντεογραφήθηκε για σκοπούς εμπλουτισμού του Ψηφιακού Αρχείου του Σχολείου μας και συμμετοχής στο Πρόγραμμα ‘Learning from the Extremes’.


Αντιπολεμική δράση

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

Δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.

Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές.

Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων

Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.»

(Τάσος Λειβαδίτης, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»)

Συγκλονισμένοι από τη φρίκη και τη βιαιότητα των πολέμων που διεξάγονται γύρω τους, προβληματισμένοι από την παραμονή εδώ και  μισό αιώνα παράνομων κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο και συγκινημένοι από το διαχρονικό, πανανθρώπινο αντιπολεμικό μήνυμα του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη μέσα από το έργο του «Ελένη», το οποίο μελετούν φέτος, οι μαθητές των τμημάτων Γ1, Γ4 και Γ6 συμμετείχαν σε αντιπολεμική δράση την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023, κατά το β’ διάλειμμα. Αφού προηγουμένως μελέτησαν παλαιότερους και σύγχρονους ποιητές (Ευριπίδης, Σεφέρης, Λειβαδίτης, Ρίτσος, Μπρεχτ κ.ά.). που έγραψαν αντιπολεμικούς στίχους, οι μαθητές ανάρτησαν σε πινακίδες αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα και σχημάτισαν το σύμβολο της Ειρήνης στην Κεντρική Αυλή, με τη συμβολή του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου και άλλων μαθητών του Σχολείου.


Εκπαιδευτική Εκδρομή

Η 1η εκπαιδευτική εκδρομή του Σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023. Η Α΄ τάξη επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, καθώς και την Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά. Ακολούθως, κατέληξαν στο εστιατόριο «Αμυγδαλιές» στη Βάβλα για να γευματίσουν. Η Β΄ τάξη επισκέφτηκε τον χώρο στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, ενώ γευμάτισαν στο εστιατόριο που βρίσκεται εντός του χώρου «Tamasos Happy Family Park». Η Γ΄ τάξη επισκέφτηκε το Κάστρο της Λάρνακας, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Στη συνέχεια, πήγαν για φαγητό στην περιοχή Μακένζι, στο εστιατόριο «Ζάκος».


Βιβλιοπαρουσίαση και Βιωματικά εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

Στο πλαίσιο της προώθησης της φιλαναγνωσίας στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Αγ. Βαρβάρας διοργανώθηκε βιβλιοπαρουσίαση και βιωματικά εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για δύο τμήματα της Β΄ τάξης και ένα τμήμα της Γ΄ τάξης στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη. Για τον σκοπό αυτό το Σχολείο προσκάλεσε τον δρ Πέτρο Πανάου, καθηγητή Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Georgia της Αμερικής. Ο δρ Πανάου αρχικά παρουσίασε το βιβλίο του «Επιχείρηση Λόγος – Το μυστήριο του κινητού» στους μαθητές, το οποίο απέσπασε το πρώτο Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και στη συνέχεια μέσα από δημιουργικές δράσεις έδωσε την ευκαιρία και καθοδήγησε τους μαθητές μας να φτιάξουν, ως νέοι μικροί συγγραφείς, τη δική τους φανταστική ιστορία.


Μέρα Χρωμάτων 

Στα πλαίσια του Εθελοντισμού, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου οι μαθητές ήρθαν χωρίς μαθητική σχολή. Οι μαθητές συνείσφεραν ένα ευρώ ο καθένας με στόχο την ενίσχυση του ταμείου Μαθητικής Πρόνοιας εν όψη των γιορτών των Χριστουγέννων.


Ημέρα Μνήμης Πολυτεχνείου

Στις 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας ενδοτμηματική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήσαμε τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών και σπουδαστών του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου εναντίον του χουντικού καθεστώτος καθιερώθηκε να εορτάζεται επίσημα από το 1981. Η εξέγερση κατέληξε σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο ενός άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Το Σχολείο μας τίμησε τους νέους αυτούς, που θυσίασαν τη ζωή τους διεκδικώντας ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τις μέρες εκείνες προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους μαθητές. Ταυτόχρονα εσωτερικά της αυλής και περιμετρικά του σχολείου αναρτήθηκαν πανό σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.


Ημέρα Μνήμης Πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή και Καταδίκης της Ανακήρυξης του Ψευδοκράτους

Στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ο Σχολείο μας καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους των κατεχομένων, στις 15 Νοεμβρίου 1983, σε ενδοτμηματική εκδήλωση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει καταδικάσει το ψευδοκράτος, το οποίο διεθνώς δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος παρά μόνο από την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να ελέγχει παράνομα τα εδάφη, τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Εμείς ακόμα παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης μας πατρίδας και προσδοκούμε την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.


Αρχαιολογικός χώρος «Αλμυράς» στην Αγία Βαρβάρα

Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Σχολείο μας την κ. Ιφιγένεια Γαβριήλ, γεωλόγο – ξεναγό, η οποία εκπροσωπώντας το Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Εργαστήρι Αλμυράς, μίλησε στους μαθητές του τμήματος Β2 για τον αρχαιολογικό χώρο Αλμυράς στην Αγία Βαρβάρα. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Learning For The Extremes.

Η ομιλήτρια ενημέρωσε τους μαθητές για διάφορα ζητήματα που αφορούν τη σχέση της περιοχής με το πολύτιμο μέταλλο του χαλκού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάσωση των μικρών, αλλά σημαντικών αρχαιολογικών θέσεων του νησιού μας, και μεταλαμπαδεύοντας το πάθος και την αγάπη για το φυσικό τοπίο, την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι μαθητές ήταν συγκινητικό!

Υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης ήταν η κ. Ζωή Δημητρίου, καθηγήτρια Φυσικής και ο κ. Αντρέας Σκουρουπάτης, καθηγητής Χημείας.


Επίσκεψη των τμημάτων Β4 και Γ7 στην Έκθεση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983

Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές των τμημάτων Β4 και Γ7 είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983 στον πολυχώρο “Pavilion” στη Λακατάμια.

Η έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους που έγινε στις 15 Νοεμβρίου 1983, και στόχος της είναι να γνωρίσουμε όλοι τις ομορφιές της κατεχόμενης γης μας, τα αρχαία μνημεία, τις βεβηλωμένες εκκλησιές και τα μοναστήρια μας, τον περήφανο Πενταδάκτυλο, τις ακρογιαλιές αλλά και τους καταπράσινους κάμπους. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία για να καταδικάσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχή μας την παράνομη ενέργεια ανακήρυξης του ψευδοκράτους και να δώσουμε το ισχυρό μήνυμα ότι, όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την νομιμοποίηση αυτού του εκτρώματος, που δήθεν είναι ‘κράτος’, ενώ είναι η κατεχόμενη γη μας. 

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο από πρόσφυγες εκτοπισμένους, να ακούσουν προσωπικά βιώματα και ιστορίες αλλά και να έρθουν σε επαφή με επαγγέλματα μιας άλλης εποχής όπως η καλαθοπλεκτική και η αγγειοπλαστική.


Διάλεξη για τους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου με θέμα «έξυπνες πόλεις»

Tο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) με τη χρηματοδοτηση της Ευρωπαϊκής ένωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ερευνητές και Ερευνήτριες στα Σχολεία» διοργανώνει σειρά διαλέξεων στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ερευνητών. Μέσα από το Πρόγραμμα επιδιώκεται να αναδειχθεί η σημασία και το όφελος του έργου των ερευνητών/τριών σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως επίσης και η προώθηση της ερευνητικής καριέρας ως επιλογή για το μέλλον των μαθητών/τριών.

Στις 2 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές του γυμνασίου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θέμα «έξυπνες πόλεις » από τον ερευνητή Βύρων Ιωάννου. Μια έξυπνη πόλη ή κοινότητα στοχεύει στην ευημερία των κατοίκων, των επιχειρήσεων, των επισκεπτών, των οργανισμών και των διαχειριστών της, προσφέροντας ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτές οι έξυπνες υπηρεσίες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση των πόρων, όπως η ενέργεια ή το νερό, στην παρακολούθηση και τη μείωση της τοπικής κυκλοφορίας και της ρύπανσης ή στο έργο για πιο πράσινους τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων.


Γιορτή της Σημαίας και Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στις 27 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή, τα παιδια του αγήματος παρέλαβαν τα ιερά μας σύμβολα και έδωσαν τον ιερό όρκο στο τελετουργικό για την ανακήρυξη των Σημαιοφόρων και Παραστατών του Σχολείου.

Ακολούθως, τιμήσαμε την εθνική μας επέτειο μέσα από ένα οδοιπορικό στο έπος του 1940 διανθισμένο με απαγγελίες, αφηγήσεις, προβολές ιστορικών γεγονότων της εποχής, επετειακά τραγούδια και χορούς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που μας μετέφερε νοερά στην εποχή που οι Έλληνες πολέμησαν ενάντια στη φασιστική Ιταλία και τη χιτλερική Γερμανία.


Ασυνόδευτα Παιδιά στην Ελλάδα 1974 – 1979

Την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία στο Σχολείο μας με θέμα: «Ασυνόδευτα Παιδιά στην Ελλάδα 1974 – 1979». Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο του μόνιμου στόχου του ΥΠΑΝ «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ». Ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Γεωργίου, ο οποίος υπήρξε ένα από τα παιδιά που οδηγήθηκαν ασυνόδευτα στην Ελλάδα μετά την τουρκική εισβολή. Μέσα από το προσωπικό βίωμα του ομιλητή, οι μαθητές/ τριες της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, μια αθέατη πλευρά της τουρκικής εισβολής, η οποία αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την εισβολή.


Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων/Κηδεμόνων Μαθητών Α΄ Τάξης

Με ιδιαίτερη χαρά η Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας υποδέχθηκε την Τρίτη 24/10/2023 τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ τάξης.

Η συνάντηση, που εντάσσεται μέσα στο σχέδιο δράσης για την «Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», είχε ως στόχο την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Γυμνασίου.

Η Διευθύντρια του σχολείου μας σε χαιρετισμό της μέσω του ΤΕΑΜS, τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας θετικού κλίματος, που θα στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία με κοινό στόχο την ομαλή μετάβαση των μαθητών μας.

Παρουσίαση για θέματα που αφορούν την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, τον ρόλο του καθηγητή ΣΕΑ, τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου, τρόπους εποικοδομητικής μελέτης των παιδιών, την αξιολόγηση στα τετράμηνα, θέματα προαγωγής και θέματα κουλτούρας και ανάπτυξης στάσεων των παιδιών κατά τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο έκανε η κ. Χαρίκλεια Ολυμπίου Σάββα.

Οι διδάσκοντες καθηγήτριες των Φιλολογικών μαθημάτων, κ. Χρυστάλλα Γεωργίου, κ. Δήμητρα Παρασκευά και κ. Γεωργία Αδάμου και των Μαθηματικών κ. Πολίνα Χατζηχάννα ενημέρωσαν τους γονείς/κηδεμόνες για τις απαιτήσεις των μαθημάτων καθώς και για εποικοδομητικούς τρόπους μελέτης των μαθητών μας.


ΠΑΖΑΡΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΡΟΖ ΚΟΡΔΕΛΕΣ

Στα πλαίσια Δράσεων της Επιτροπής Πρόνοιας, Εθελοντισμού, Κοινωνικής Προσφοράς και Ερυθρού Σταυρού του Σχολείου μας στις 24/10/2023 διοργανώθηκε παζαράκι με διάφορα εδέσματα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση της Μαθητικής Πρόνοιας του Σχολείου μας και την οικονομική στήριξη της Europa Donna Κύπρου.

Η δράση προσφοράς αγάπης και καλλιέργειας του αισθήματος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού φέτος είναι αφιερωμένη προς τιμή της Διευθύντριας του σχολείου μας την κ. Ελένη Λόρδου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές και το Σύνδεσμο Γονέων για την απλόχερη προσφορά τους στην όλη διοργάνωση και επιτυχία του πιο πάνω κοινωφελούς σκοπού.


Αναγεννησιακό Πανηγύρι

Το πρώτο στο είδος του Αναγεννησιακό Πανηγύρι διοργανώθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 2023 στα Πυργά. Το πανηγύρι ήταν μια πολιτιστική πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας με την εμπλοκή του Δημοτικού Σχολείου Πυργών, του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας, πολιτιστικών σχημάτων και εθελοντών.

Οι διοργανωτές μας προσκάλεσαν σ’ ένα ταξίδι στο παρελθόν, σ’ ένα πανηγύρι για το προσκύνημα της Βασίλισσας της Κύπρου, Αικατερίνης Κορνάρο, στο λατινικό βασιλικό παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης Πυργών. Παρουσιάστηκαν τραγούδια, χοροί, αφηγήματα, παραμύθια και ποιήματα που ανάγονται στην Κυπριακή και Ιταλική Αναγέννηση.

Οι μαθητές μας παρουσίασαν ένα τραγούδι και συγχρόνως εργάστηκαν εθελοντικά στις δραστηριότητες και τα παιχνίδια που είχαν οργανωθεί στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης.


«Ημέρες Erasmus 2023» - Erasmus Days

Για 7η συνεχή χρονιά οι “Erasmus Days” γιορτάστηκαν ταυτόχρονα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες της Ευρώπης από τις 9 έως τις 14 Οκτωβρίου 2023 τονίζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus με την δυνατότητα κινητικοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημασία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης και να γιορτάσουμε τις ευκαιρίες μάθησης που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus.

Οι #ErasmusDays είναι μια ιδανική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς, να ενισχύσουν τις γλωσσικές και διαπολιτισμικές τους δεξιότητες, να αναπτύξουν την απασχολησιμότητά τους και να ενστερνιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της διαφορετικότητας.

Το σχολείο μας συμμετείχε στους εορτασμούς ERASMUS την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας με άλλα σχολεία στον Ευρωπαϊκό χώρο. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, πραγματοποιήθηκαν μικρές δραστηριότητες, όπως τη συναρμολόγηση puzzle, που ενίσχυσαν τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση των σημαιών των συμμετεχούσων χωρών, προσφέροντας έτσι μια πολύτιμη πολιτιστική εμπειρία. Αυτές οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών.


Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών

Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, που καθιερώθηκε το 2001 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε μια Ευρώπη όπου ομιλούνται 200 περίπου γλώσσες και διάλεκτοι, οι Ευρωπαίοι ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες. Η γλωσσική πολυμορφία είναι βασικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ηπείρου μας, ενώ αποτελεί αναμφίβολα ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη διαπολιτισμικής κατανόησης. Τιμώντας τη μέρα αυτή, στο σχολείο ταξιδέψαμε με τη φαντασία μας σε άλλους τόπους, φτιάξαμε αφίσες, ζωγραφίσαμε στον τοίχο, ακούσαμε τραγούδια σε διάφορες γλώσσες ενώ μας έκανε αφιέρωση ζωντανά γνωστός ραδιοφωνικός σταθμός. Επίσης, μάθαμε για την Ευρώπη παίζοντας και φτιάξαμε το δέντρο των γλωσσών.


1η Οκτωβρίου, Επέτειος Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, το Σχολείο μας τίμησε με ενδοσχολική εκδήλωση την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Η 1η Οκτωβρίου είναι μία μέρα ορόσημο για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Είναι η μέρα που γιορτάζουμε την ίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από πολλούς αιώνες υποδούλωσης σε ξένες δυνάμεις, ως αποτέλεσμα του αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων κατακτητών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα και τραγούδια σχετικά με την Κύπρο.


Αγιασμός

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-2024. 



Έναρξη Σχολικής Χρονιάς 2023-2024

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 χτύπησε το πρώτο κουδούνι που σήμανε τον ερχομό των μαθητών/τριών μας στο Σχολείο και την έναρξη των μαθημάτων. Το σχολικό προαύλιο γέμισε με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών που ετοιμάστηκαν για το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου στη μαθητική τους πορεία.

Αφού μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην εσωτερική αυλή, η Διευθύντρια του Σχολείου, κα Ελένη Λόρδου, καλωσόρισε τα παιδιά και τούς ευχήθηκε να έχουν καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και γεμάτη επιτυχίες. Το ζεστό καλωσόρισμα προς τους μαθητές απηύθυναν και οι Βοηθοί Διευθυντές, οι οποίοι συστήθηκαν στα παιδιά.

Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι καθηγητές κάθε τμήματος οδήγησαν  τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη στις αίθουσες των τμημάτων, ενώ τα παιδιά της Α΄ τάξης, αφού κατανεμήθηκαν σε τμήματα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου.

Ξεχωριστό καλωσόρισμα και νουθεσίες για τη σχολική ζωή στο Γυμνάσιο δόθηκαν στα παιδιά της Α΄ τάξης του Γυμνασίου από τη Διευθύντρια, κα Ελένη Λόρδου. Στα παιδιά της Α΄ τάξης προσφέρθηκε αλμυρό έδεσμα, ευγενική προσφορά του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη γνωριμία διδασκόντων και μαθητών/τριών, με  ενημέρωση των μαθητών/τριών για διάφορα θέματα της σχολικής ζωής, και με την παραλαβή των βιβλίων και του ωρολογίου προγράμματος.

Χαιρετισμός της διευθυντρίας του σχολείου προς τους γονείς.