ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνο: 22523851
Τηλεομοιότυπο: 22523711
Μενού

Οικολογικά Σχολεία (Eco-schools)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2024–2025

Πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία (Eco-schools)
 Το Σχολείο μας, ως ένα από τα σχολεία που συμμετέχουν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Οικολογικά σχολεία (Eco-schools) έχει θέσει στόχο την καλλιέργεια και προαγωγή της εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη. Στόχος μας είναι πρωταρχικά η ενδυνάμωση των μαθητών/τριών, ώστε να γίνουν οι ίδιοι/ες οι φορείς της αλλαγής που έχει ανάγκη ένας αναπτυξιακά βιώσιμος κόσμος με τη συμμετοχή τους σε ευχάριστες και δημιουργικές εκπαιδευτικές δράσεις. Επίσης, στόχος μας είναι να μπορούν να προτείνουν λύσεις προς τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται, να αναπτύσσουν στάσεις και συνήθειες στη ζωή τους που οδηγούν προς την αειφορία, να γίνονται πυρήνες ανάπτυξης της αειφορίας και να σέβονται το σχολικό περιβάλλον και να δρουν μέσα σε αυτό αειφορικά.
  
Το θέμα του προγράμματός μας κατά τη φετινή σχολική χρονιά είναι «Καθαρό Νερό - Υγιεινή Διαβίωση, το πρόβλημα λειψυδρίας στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισής του». Η Οικολογική Επιτροπή σε συνεργασία με όλους τους φορείς, Σχολική και Τοπική Κοινότητα (Κοινοτικά Συμβούλια, τοπικοί Οργανισμοί Νεολαίας, Περιφερειακό Τμήμα Δασών και Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων), θα εργαστεί σκληρά, έτσι ώστε οι μαθητές/τριες του σχολείου μας να αναγνωρίσουν τη σημασία του περιβάλλοντος για τη ζωή και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Υπεύθυνη προγράμματος κατά το σχολικό έτος 2024-2025,
Άντρη – Σύλβια Νικολάου, Βιολόγος 

Ενδοσχολικος Περιβαλλοντικός Διαγωνισμός

Οι δράσεις του προγράμματος "Οικολογικά Σχολεία" 2024-2025

  •  Τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε επισκόπηση του σχολικού περιβάλλοντος από την Περιβαλλοντική και Οικολογική Επιτροπή (Καθηγητές - Μαθητές).      

                                

  • Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική επισκόπηση στο Σχολείο μας από τον Λειτουργό του Τμήματος Δασών κ. Μιχάλη Χρίστου ώστε να αναβαθμίσουμε ορθά τοπιοτεχνικά τους εξωτερικούς χώρους του Σχολείου μας και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και λειτουργικό οικολογικό περιβάλλον. 
  • Την Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2024, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Άντρη – Σύλβια Νικολάου, ομάδα μαθητών καθάρισε τη βόρεια αυλή του Σχολείου στα πλαίσια της Οικολογικής Δράσης του σχολείου μας.
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος Net Zero for Youth (NZ4Y) των Οικολογικών Σχολείων, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος στη δράση «Ο μαγικός κόσμος της καλλιέργειας». Την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές του προγράμματος φύτεψαν σε γλαστράκια μοσχεύματα από δυόσμο, ρίγανη και σπόρους λεβάντας. Οι μαθητές θα φροντίζουν και θα παρακολουθούν την εξέλιξή τους για αρκετές εβδομάδες.     

                 

  • Το Σχολείο μας, την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη της Κατεχόμενης Γης μας σε ψευδοκράτος με διάφορους εναλλακτικούς και παραγωγικούς τρόπους. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις με θέμα «Ζωγραφίζω και φυτεύω για την Κατεχόμενη Γη μας», στο πλαίσιο των οποίων η Οικολογική Επιτροπή του σχολείου μας δεντροφύτευσε 50 λεμονόδεντρα, ένα για κάθε έτος κατοχής και προσφυγιάς, αλλά και λουλούδια (κυκλάμινα, ματσικόριδα, γεράνια, βολβούς) στη βόρεια αυλή και την μπροστινή είσοδο του σχολείου μας αντίστοιχα. Επίσης, στη βόρεια αυλή του Σχολείου μας όπου υπάρχει σχηματισμένη η Κύπρος με φυτεμένους θάμνους, τα παιδιά της Οικολογικής Επιτροπής σχημάτισαν με πέτρες τις επαρχίες του κατεχόμενου νησιού μας και με τσιμεντομπλόκς σχημάτισαν τη γραμμή κατοχής του Αττίλα. Την ίδια μέρα ομάδα παιδιών μάζεψαν φύλλα, χόρτα και θρυμματισμένα κλαδιά από τους υπόλοιπους σχολικούς χώρους δραστηριοτήτων των συμμαθητών τους και τα έφεραν στο σημείο κομποστοποίησης του σχολείου μας.

  • Tην Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στο Σχολείο μας, σε όλα τα παιδιά της Α΄ τάξης γυμνασίου, από την κινητή πειραματική μονάδα του προγράμματος - Το καραβάνι της Τηγανοκίνησης. 

   

  • Tην Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 3ο ετήσιο Πανηγύρι Προσφοράς και Αγάπης του Σχολείου μας, που φέτος ήταν αφιερωμένο στα 50 χρόνια εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της μισής μας πατρίδας. Η Οικολογική Επιτροπή του σχολείου μας ήταν παρούσα με την πώληση εποχιακών και παχύφυτων φυτών. Όλα τα καθαρά έσοδα διατέθηκαν στην οικονομική ενίσχυση του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου και της Πρόνοιας του Σχολείου μας.

  • Την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2024, συνεχίστηκαν οι κηπουρικές εργασίες από την Οικολογική Επιτροπή του σχολείου μας. Πότισαν και έφτιαξαν τις λεκάνες των δέντρων που είχαν φυτέψει στις 15/11/2024 με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και του κηπουρού του Σχολείου μας  κ. Αχιλλέα Μιχαήλ. Επίσης έβαψαν με κόκκινο χρώμα τα τσιμεντομπλόκς που σχημάτιζαν τη γραμμή κατοχής του Αττίλα στην σχηματισμένη Κατεχόμενη Γη μας. Τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα από τους καθηγητές της Τεχνολογίας πάνω στα τσιμεντομπλόκς που σχημάτιζαν τη γραμμή κατοχής του Αττίλα. Επίσης τοποθετήθηκαν ταμπέλλες με το κάθε τμήμα σε κάθε δέντρο διότι θα υιοθετηθούν από αυτά για να τα φροντίζουν. Θα δοθεί η επιστημονική ονομασία του κάθε δέντρου και παράλληλα θα τους δοθεί και ένα όνομα Κατεχόμενου χωριού. 

  • Την Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σχολείο μας, όπου εγκαινιάστηκε η εφαρμογή του διεθνούς και εμπειρικά αποδεδειγμένου προγράμματος Ολιστικής Πρωτοβάθμιας Πρόληψης Vienesse Social Competence Program ViSC. Παράλληλα με την βοήθεια της Οικολογικής Επιτροπής έγινε ολοκλήρωση της δεντροφύτευσης στην αυλή του Σχολείου μας με το λεμονόδεντρο της Αμμοχώστου, το οποίο είναι το δέντρο σύμβολο της αλληλεγγύης και της ενότητας. 
  • Την Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2025, η μαθήτρια Ελένη Φιλίππου της Οικολογικής Επιτροπής και η καθηγήτρια της κ. Άντρη – Σύλβια Νικολάου επισκέφθηκαν την κοινότητα Αλάμπρα.  Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν: 1ον να ενημερωθούν σχετικά με τις παραδοσιακές άνυδρες καλλιέργειες της περιοχής και την σημαντικότητά τους για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, όπως πολλές περιοχές της Κύπρου και 2ον να ενημερωθούν για τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας που μεταφέρονται από γενεά σε γενεά  και που είναι βασισμένες στην παρατήρηση του φυσικού κόσμου.  Επισκέφθηκαν τα Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου και πήραν συνέντευξη από την Κοινοτάρχη της Αλάμπρας κ. Πόπη Κωνσταντίνου. Ακολούθως πήγαν στο καφενείο του χωριού και πήραν συνεντεύξεις από κατοίκους της κοινότητας, τον κ. Λοΐζο Τσαγγαρίδη (πρώην Κοινοτάρχη του χωριού) και τον κ. Αντρέα Σοφοκλέους (πρώην εκπαιδευτικό).

  • Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2025, ομάδα μαθητών στο μάθημα της Αγωγής Υγείας μαζί με την καθηγήτρια τους κ. Παναγιώτα Παρτάκκη, μάζεψαν βιολογικά λεμόνια και κιτρόμηλα από τα δέντρα του Σχολείου μας. Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας, οι καθηγήτριες κ. Χριστιάνα Χρίστου, κ. Μαργαρίτα Μάρκου και κ. Παναγιώτα Παρτάκκη παρασκεύασαν αντίστοιχα κιτρομηλάδα και λεμονάδα ενώ με τη βοήθεια της  επιμελήτριας του Σχολείου μας κ. Αργυρούλλας Στυλιανού, μυήθηκαν στα μυστικά της παρασκευής του παραδοσιακού γλυκού του κουταλιού του κιτρομήλου. Όλες οι παρασκευές, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρόνοιας, διατέθηκαν στο παζαράκι την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025, για ενίσχυση του ταμείου Πρόνοιας του Σχολείου μας.
  • Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας σε συνεργασία με τα άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα του σχολείου και παράλληλα με τους στόχους της χρονιάς, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, 20 Φεβρουαρίου 2025, προχωρήσαμε σε ενδοσχολικό διαγωνισμό κατασκευής «πελλόμασκας» και χαρταετού με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως εφημερίδες, παλιά χαρτιά και ρούχα. Στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε τη χαρά της δημιουργίας με την περιβαλλοντική συνείδηση και την ενίσχυση της ιστορικής – πολιτιστικής μνήμης. Συνεχίζοντας τις δράσεις του Σχολείου για τα 50 χρόνια Εισβολής και Κατοχής ομαδικά ως τμήμα είτε ατομικά οι μαθητές μας κατασκεύασαν χαρταετούς όπου ο καθένας δήλωνε μια κατεχόμενη περιοχή ή το κατεχόμενο χωριό σύμφωνα με το όνομα του τμήματός τους. Με αυτό τον τρόπο, τιμήσαμε την ιστορία και τις παραδόσεις μας, πετώντας τους χαρταετούς μας ως σύμβολο της ελπίδας και της ελευθερίας!
    Οι δημιουργίες των μαθητών βαθμολογήθηκαν από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και οι βαθμοί θα προστεθούν στον διαγωνισμό καθαριότητας των τμημάτων με έπαθλο μια επιπλέον εκδρομή.

  • Τη Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2025, ετοιμάστηκε παρουσίαση σε power point της δράσης του Net Zero for Youth (NZ4Y) – «Ο Μαγικός κόσμος της καλλιέργειας» από ομάδα μαθητών/τριων της Οικολογικής Επιτροπής.